Introduktion til overlægevikarer ved Anæstesiafdelingen ved
sjukehuset i Lærdal, Helse Førde.
Generelt om Lærdal og sygehuset.
Transport:
I den samlede løn er transporten inkluderet. Se senere om afregning og aftaler herom.
Standard rejsemåden er:
Fly København - Bergen og Avis udlejningsbil til Lærdal.
Et døgns billeje, bestilles direkte pr mail hos Avis i Førde. Skriv i mailen, at faktura skal sendes til Helse Førde angående Anæstesilæger Lærdal. Ordrenummer:7300000910. Kostnadsstad: 10215
Bestil på mail: Forde.4fd@abg.com
Bilen køres retur af den der skal hjem, der skrives som co-driver. Lav gerne cc til den kollega, der skal overtage bilen.
Forventet køretid: 3-4 timer. Se kørevejledning på andetsteds på hjemmesiden. Mange fartkontroller og bøderne er høje.
Hvis den man afløser eller afløses af ikke kommer med udlejningsbil er det efter forudgående aftale muligt at:
1) at flyve hele vejen til Sogndal. (Se senere).
2) at efterlade bilen et andet sted end den er lejet (++ 2-4000 NOK).
3) at få dækket egen transport efter reglerne (km-penge efter gældende norsk takst.
Det er aftalt i gruppen, at den, der afviger fra standard transport skal stå for udgifterne han/hun påfører andre. Husk at kontakte de andre direkte, hvis du ikke bruger standard transport. Se aftalen senere, hvis du tænker alternativ transport.
Alternativer:
a)Fly KBH - Sogndal. Enten via Gardemoen /Oslo eller via Bergen.
Derefter bus evt taxi sogndal - lærdal. (inkl. færge).
Kortere transporttid, men mere usikker om vinteren (kortbane - flyveplads).
b)Fly KBH - Bergen, bus/taxi til rutebilstationen i Bergen og Ekspressbus til Lærdal. Bussen tager knap 4 timer, men kører sjældent (kl. 17.30 el 19.30 fra Bergen Busterminal er i Lærdal 21.10 el. 23.15 (fredage) og kl. 8.55 fra Lærdal er i Bergen Busterminal 12.40 (lørdage). Tjek www.nor-way.no eller Vy.no
Vi har aftalt at bytte vagt fredag/lørdag, med ½ dags overlap, den der ankommer overtager vagten med det samme, medmindre andet aftales. Der skal tilstræbes at man kommer i så god tid, at man kan nå en overleveringssnak fredag aften. Er man nødt til at komme senere, skal det meldes til den, man overtager vagten fra.
Fra sygehuset til centrum er der ca. 2 km. Vi har fælles købt to cykler
Bolig:
Boligen er fri, men vi beskattes af lejeværdien for ugen.
Der er 4 værelser med i alt 8 senge – og vi har efterhånden en del udstyr i huset: TV, Apple TV, musik anlæg og romaskine, samt en del udstyr til børn. Der er fuldt udstyret køkken, hvor vi har fælles basis varer (”tørvarer”), så alle ikke skal starte forfra hver uge. Alt i køkkenet er til fælles brug.
Det er således en mulighed at tage familie med – det benytter mange sig af, specielt om sommeren – der er ok plads til alle ved ”familieskift” fredag-lørdag nat.
Adresse: Sygehusvejen nr. 13
N-5890 Lærdal, Norge
Vaskemaskine findes i huset.
Vi har fast rengøringshjælp der kommer fredag eller lørdag formiddag. Hun betales hver lørdag af den nyankomne. Pris afhængig af om du er op til 3 personer i huset eller flere/har hund med. Pris (pt 450/600) er anført i huset og det noteres på listen i huset når du har betalt. Det er ikke en option at gøre rent selv.
Kontrakt og afregning:
Kontrakt skulle du have fået med posten fra Helse Førdes personaleafdeling. De skal underskrives og returneres.
I huset (nederste skuffe i skrivebordet i kontoret eller på PC'en) ligger kopier af skema til rejseafregningsskema. Den skal udfyldes, lægges i kuvert og gives/lægges (boks 13 i gangen i stueetagen) til Terje Lyslo i administrationen. Dette er vigtigt for at få rigtig løn og korrekt rejseafregning. Det er vigtigt at vores kontrakt ikke ligger og flyder. Læg den ikke på kontoret på sygehuset – det kan nemt skabe misundelse, vi kan godt se grunden til at vi er lønførende, men det kan ikke alle.
Penge:
Første hverdag efter ankomsten kontaktes økonomisekretæren, Terje Lyslo, i administrations afsnittet på 2. etage med henblik på Lønudbetaling og transport-godtgørelse. Transportgodtgørelsen ydes skattefrit og trækkes fra den aftalte lønsum, så vi ikke skal betale rejse af beskattede penge. Transportgodtgørelsen ydes efter regning, der kan opsplittes mellem flere efter anvisning (se senere). Hvis du bestiller udlejningsbilen direkte hos Avis sendes regningen direkte til sygehuset, der så vil modregne den i lønnen efter din anvisning. Har du derimod betalt med eget kreditkort kan udlejningsbilen først afregnes når du får regning fra selskabet, hvilket sædvanligvis først sker når du er kommet hjem. Der kommer så en sen afregning, da udgiften skal modregnes i lønnen. Helse Førde har en firma aftale med Avis der er ret fordelagtig, så anvend den, hvis det er muligt. Der kan ikke laves ekstra forsikringer på bilen. Ved skader skal de betales af Helse Førde (ikke endnu afprøvet)
Terje overfører din løn til din konto - i DK elleri Norge, hvis du har opretet en norsk konto. Lønnen udbetales den 12. i måneden efter. Der kan gå længere tid, hvis rejseafregningen er sen.
Vagtberedskab:
I lønaftale er vi forpligtet os til at møde uden ophold, døgnet rundt. Der er ikke anført en max tid i kontrakten, man kommer snarest muligt afh. af opgaven. I praksis 5-15 min. Dette gælder også, nu når vi har vagt uden anæstesisygeplejerske. Vi kan i princippet gå til byen for at handle.
Kommunikation:
Mobiltelefon findes i boligen:+47 905 50133
Sjukehuset (sentralbordet)+47 576 40000
Direkte indvalg:+47 576+
Operasjon/anestesiavd. 40130
Kirurgisk afdeling 40150
Medicinsk afdeling 40180
Barselsafdelingen 40200
Økonomisjef (Kåre M. Lysne)40052
Lønningskontor (Terje Lyslo)40060
Teknisk leiar 40045
(Ved intern telefonering skal alle de 5 sidste cifre anvendes)
I bolgen har vi har installeret MAC og printer. Der er adgang til internet via vores trådløse net. Der er på MAC'en fælles email: fsl@laegevikar.com. De fleste bruger dog web-mail eller deres bærbare. Brugernavn og password er noteret på væggen/i skuffen.
NIROS Kalder fra Førde (skal altid være på dig):
Vi har en kalder, der er i kontakt med Helse Førde til katastrofe alarm mv. Den testes to gange ugentligt kl ca 8. Svar AMK ved at trykke accept. Læs vejledningen til radioen, der er i huset.
Mobil telefon (skal altid være på dig):
God dækning. Denne bruger vi hele døgnet. Der kan ringes til denne fra en hvilken som helst telefon på sygehuset ved hjælp af: Kort nr.: 42 200. Brug ikke denne telefon til private opkald.
Ved ankomst:
Når du kommer skal du tjekke det udstyr, du skal bruge til akutte indsatser på sygehuset. (Akuttasker og medicin, respirator, asfyxiborde, defibrilatorer, bakke til a-kanyle og CVK og akutbordet på akutrummet på med afd. ) Der er en liste med udtjek, hvor du skal sætte din signatur for alle tingene – den er i medicinrummet på op. på opslagstavlen lige indenfor døren. Der er medicin lister i de respektive kasser.
Arbejdstid:
Hverdage 8-16.00. Men er der undervisning eller møder, møder vi op til dem.
Den elektive aktivitet skal være færdig kl. 16.00, men kan forlænges indtil 5 timer pr. uge. Den ekstra tid er inkluderet i lønaftalen. Noter altid din arbejdstid på listen i huset, så vi kan dokumentere, hvis vi arbejder for meget elektivt. I praksis har vi lange dage i perioder og den maksimale tid er kun sjældent overskredet.
8.00 Starter operationsprogrammet. Kan varierer lidt pga undervisning. Denne er dog ikke aktuel for øjeblikket.
Kl. 8.00 er der samling på OP, hvor planen for dagen kort diskuteres. Vi kan her komme med info om specielle forhold vedr. anæstesierne
Det tilstræbes, men opnås langtfra altid, at næste dags program er klar på op. før kl 15. Oftest er det svært se patienterne til præ. før kl.15. Vi ser (næsten) alle patienter i poliklinikken, når operationsindikationen er stillet. Derved undgås aflysninger pga ortopædkirurgernes fokus på ortopædkirurgi, hvor der ikke ses så meget på pt. tilstanden i øvrigt. Sygeplejerskerne i poliklinikken ringer på vagttelefonen, når der er patienter til præ-tilsyn. Det kan være forstyrrende og operationsgangen skal prioriteres først. Tjek reglerne for selektion af patienter. Kun ASA I og II opereres i Lærdal og er du i tvivl om de kan takles optimalt i Lærdal, skal de opereres i Førde - tal evt. med Tom, der kender reglerne og problemerne.
Dagkirurgiske patienter – se senere.
OBS:
Der er ikke beredskab til operationer i vagten – dvs ikke anæstesisygeplejerske eller operationspersonale, så det forventes ikke at der kommer arbejde ud over almindelig dagarbejdstid. Vi står så til rådighed til alt akut på sygehuset, hjertestop, respiratoriske problemer og evt. iv adgange, når medicineren må give op. I HF er der oprettet MAT funktion, der ikke er meget forskelligt end den hjælp vi hidtil har ydet – nu sikres det bare, at medicinsk bagvagt kommer til dårlige patienter. Vi kan selv udløse MAT teamet via AMK, hvis vi vil være sikre på hjælp fra laboranter, Rtg osv. Vi kan også blive anmodet om at køre ud i dalen for at assisterer, og det giver ofte god mening at bruge vores ressource udenfor huset (hjertestop, ulykker oa, hvor der ikke er samtidskonflikt med igangværende patienter på op).
Sygehuset (der er under stadig forandring):
Der er ikke (som tidligere) gynækologi, urologi og heller ikke ØNH.
Der er derfor kun ortopædisk elektiv kirurgi. Der er fast tilknyttet 4 ortopædkirurger . Alle med vekslende aftaler og arbejdetider.
den tidligere fødestue er erstattet ef en poliklinik for de gravide og barselshvile efter ukomplicerede fødsler.
Fra 2005 er vi en del af Helse Førde og vi hører derfor ind under anæstesiafdelingen på Førde, der er en del af Kirurgisk Klinik. Chefen for lægerne på anæstesiafdelingen i Førde er i lægemæssig sammenhæng vores foresatte.
I Lærdal er det anæstesisygeplejerske Tom Nordstrand, der er afdelingsleder (fra 2008). Han har styr på alt det administrative og samarbejdsaftaler med Fødre, selektion af patienter osv., så spørg ham, hvis du er i tvivl.
Der er på sygehuset i de sidste år udviklet et velfungerende IT system. Vi har alle modtaget kodeord fra IT afdelingen og skal anvende det ti al indlogning og til den elektroniske journal (DIPS) samt operationsprogrammet.
Mange vejledninger – også anæstesiologiske – finder du på sygehusets hjemmeside under anestesiavdelingen. Vejledningerne er opdaterede og meget lig de danske.
Sygehuset har 3 sengeafdelinger:
Kirurgisk afdeling: 3. etage (2. sal) Kirurgiske patienter.
Opvågning (OVOP) på 1.sal ved siden af operationsafdelingen ligger sammen med den medicinske overvågning, men med forskelligt personale. På 1. sal er også et akutrum og en obs stue til medicinske patienter. Bemanding og funktion se senere.
Medicinsk afdeling: 2. etage (1.sal) Medicinske patienter.
Andre afdelinger:
Rtg.: 1.etage. Rtg, CT- og MR-skanner.
Laboratorium: 1. etage. ABL'er med elektrolytter, BS og Hct findes samme sted.
Dagkirurgiske patienter:
Er oftest ortopædkirurgiske. Kommer ikke før kl. 8.00 og skal først have skrevet indkomstjournal ved kandidaten, så de er sjældent klar før 8.30 (oftere 9.00). Der er ikke tradition for andet end en ren ortopædisk problemformulering forud for visitationen. Det er derfor ofte på dagen, vi kan afgøre om det er anæstesiologisk forsvarligt at have patienten i dagkirurgisk regi. Vi forsøger at få set patienterne i poliklinikken samtidig med operationsindikationen stilles, så dette undgås (startet relativt effektivt efterår 2011). Hold på din anæstesiologiske bedømmelse og gør, hvad du mener, er rigtigt. Der er protokolleret præ medicin til alle patienterne, som du skal ordinere. Dette er jo vanligvis et diskussioneemne, men du skal følge protokollen (dexa, paracet og voltaren), hvis der ikke er kontraindikationer.
Administrationen:
Findes på 1. etage (stuen).
Opvågning:
Alle ptt der har gennemgået regional eller generel anæstesi skal i princippet i OVOP. Du kan dog dispensere efter sædvanlige retningslinier. Det kan være aktuelt at overflytte til stamafdelingen. Opvågningen er kun bemandet i dagtid, dog til kl 20 på operationsdage. Herefter skal patienterne være så gode, at de kan passes på senge afdelingen med skopovervågning.
Neonatal resusitation: Der er ikke fødsler på Lærdal, men ekstremt sjældent kommer der er gravid med igangværende fædsel, der vækker en del uro. Der er et ressucitationsbord og en børnetaske og man kan via AMK få telefonisk kontakt med pædiater i Førde for konferering. Resusitationsbord er udstyret med pulsoximeter.
Aktivitet i vagterne
Vi gør som princip, hvad der ønskes ud fra idé om at give god service og da vi har kompetence til det meste hjemmefra. Og vi undlader stærke "sådan vil jeg have det" statements. Det er derfor, at vi har eksisteret som gruppe i mere end 30 år. Men da der ikke er anæstesisygeplejerske på vagt, så det er det minimalt, hvad vi kan og skal udføre af anæstesi. I princippet intet, men der er ingen faste politikker endnu – så vurder selv – og vurder forsigtigt. Men kom altid til patienten, hvis det er den mindste smule relevant. Vi står stærkt i bedømmelser af akutte situationer, når vi selv er til stede.
Overflytning hvornår?
Når det kan forudsiges at der kan opstå behov for postoperativ respirator behandling. Til kortvarig behandling haves en helt ny Hamilton respirator med NIV modul. Kender du ikke denne bør du en af de første dage få den demonstreret. For at holde rutinen ved lige for alle er det en god idé at tage den med ind på en op stue og bruge den i stedet for anæstesi apparatet.
Der vælges at flytte når der er stor risiko for perioperative komplikationer idet der ikke er en egentlig intensiv afdeling i huset! Det er bedre at flytte en patient i stabil fase præoperativt end ikke at kunne flytte pga. ustabil patient.
Overflytning på blot mistanke om problemer i denne retning er meget liberal. Til decentral overvågning og til anvendelse under transport har vi Datex light inkl. mainstream CO2.
Det er dig som anæstesilæge, der ar ansvarlig og du har derfor beslutningskompetancen.
Transport muligheder:
Ambulance, med eller uden følgeskab (af dig, hvis det er anæstesiologisk relevant). Førde (=centralsyge¬huset i Sogn og Fjordane) 3 timer. Bergen 3 timer. OBS: Vi må generelt ikke forlade sygehuset, med vi skal være, hvor vi gør mest gavn uden at udgøre fare for patienter i huset og transporterne er vores problem. Samtidskonflikter udenfor dagtid med operationer vurderes til at være ekstremt sjældent. Der bør arrangeres rendez-vous, hvis det er muligt, så vi kører så kort som muligt.
Hvis vi er ude på transport eller i øvrigt har andre længerevarende opgaver om natten, skal vi have 8 timers hvile. Operationsprogrammet skal så udsættes eller aflyses. Vi skal således prioritere akutte problemer over den elektive drift.
Luftambulance: meget effektiv og hyppigt anvendt (når vejret tillader det).
Hvis det er os der tager beslutning om overflyttelse er det oftest os der initierer transporten:
1)Modtagende afdeling kontaktes, og modtagelse aftales.
2)AMK-centralen i Førde kontaktes. Nummer på NIROS kalder og indkodet i telefonen. Transporten udbedes. Der etableres nu telemøde mellem os, AMK, vagthavende anæstesiolog på luftambulancen og piloten på helikopteren. Her diskuteres omstændigheder vedr. transporten og anæstesiologen på luftambulancen orienteres om patientens tilstand. Vejrmelding indhentes for flyveruten og i de fleste tilfælde konfirmeres eller afslås transporten inden samtalen er ovre.
Der er i særlige tilfælde og ved godt vejr mulighed for at lande lige foran sygehuset. Ellers forgår landingen i centrum ved campingpladsen. NB! 113 går over nødtelefonen og samtalen bliver båndet. Dette kan undgås ved at ringe det almindelige telefon nummer til AMK Førde (Findes i afdelingen og er indkodet på vagttelefonen).
3)Når tidspunkt for ankomst er aftalt kontaktes ambulancen ved sygehuset for sikre at de ved besked. De vil derefter hente teamet ved helikopteren og køre til sygehuset – eller du kører med ambulancen til helikopterpladsen.
Teamet består af anæstesiolog og anæstesisygeplejerske.
Helikopteren har trange forhold og der er ikke mulighed for avanceret behandling under vejs. Derfor er skal der etableres invasiv monitorering på patienten før luftambulancen ankommer.
Andet:
Alle betaler 600,- (NOK) til en "nødkasse", per vikaruge. Dette medgår til at dække ekstra udgifter i forbindelse med transport, hjemmeisde, internet abonnement, tv og video etc. Gæstevikarer betaler også 600,- .
Dette er begrundet i de løn og arbejdsvilkår gruppen har forhandlet sig til og det til huset indkøbte og som vikarerne også nyder godt af. Pengene overføres til konto i den lokale bank.
Kontonummer findes i kontaktbogen i boligen.
Transportaftale og godtgørelse:
Transportudgifter er inkluderet i lønnen, som er sat mere end tilsvarende op. For ikke at betale transporten af allerede beskattede penge, udbetales transportudgifterne efter regning og modregnes den samlede løn.
På møde i august 2006 er det aftalt:
1.Standard rejsemåde er fly til Bergen og lejebil til Lærdal. Lejebilen køres retur af den næste. Pris for lejebil alt inkl. 1.500-2.000 NOK. Terje i lønkontoret kan så dele udgiften ud på de relevante (han skal have præcise oplysninger af os).
2.Rejser man på anden måde risikerer man at påfører andre udgifter, som de jo ikke selv er skyld i. De skal derfor dækkes af den, der rejser alternativt og ikke kommer med lejebil fra/til Bergen.
3.Det koster ca. 2-4.000 NOK af få hentet/stillet en lejebil på sygehuset. Det kan således blive en bekostelig affære at køre i egen bil, hvis man skal refundere 2.000 NOK i hver ende af sin uge. Men det er ikke beskattede penge.
4.Det aftales, at man i rigtig god tid melder, hvis man anvender alternativ transport. Så kan dem, man belaster have mulighed for eventuelt at arrangerer sig med fly til Sogndal eller flyafgange, der passer med bussen fra Bergen. De ”belastede” behøver ikke at kræve, at de skal køre i lejebil - men på den anden side kan de kræve det.
5.Man skal ikke stemples som ”bad guy”, hvis man er nødt til at kræve en lejebil – eller hvis man kører i egen bil
Trygdeskat og sygesikring:
Efter folketinglov vedtaget ultimo1999 kan det atter bedst betale sig at betale trygdeskat i Norge. Det sker automatisk, men det er rart at vide, såfremt man skulle få tilbudet om at lade være, at det kan blive en endog meget dyr ”fornøjelse” ikke at gøre det. Principielt har du ret til pension fra Norge. Pension optjenes for hvert år, man har tjent mere end 3 ”G” (grundsatser – pr. 2010 ca 30.000 NOK) – dvs årligt mere end 90.000 NOK. Men om vi så også kan få det udbetalt, når den tid kommer kan man da være bekymret for, der gives ingen garantier.
Du skal på skatteetaten.no bestille norsk ID nummer og skattekort (skattekort hvert år) og kan også her se skatteregler for udenlandske arbejdstagere. I udgangspunkt er man sat til "kildeskatt på Lønn", dvs at det trækkes 25% skat før udbetaling. Ingen selvangivelse eller fradrag. Vil man lignes ordinært skal det afkrydses i ansøgningen om skattekort (hvert år). Kildeskat kan kun anvendet op til et cist beløb - 670.000 NOK i 2024.
Forsikring:
Sygehuset har forsikring for dig. Den dækker dog ikke under transporten til og fra Lærdal. Du (og din eventuelt medrejsende familie) er ikke dækket af det gule sygesikringsbevis, så du bør tegne supplerende rejse-erhvervs forsikring: Det kan gøres hos FDM Esbjerg (se senere), men det billigste i længden er at anskaffe sig et kredit kort Guld eller lign., der har rejseforsikring inkluderet. Fås for ca 1500 årligt.
Norsk Licens: VIGTIGT!!!!!!
Du skal skaffe ”fuld norsk autorisation”, med mindre du har en sådan i forvejen.
Ekspeditionstid 2-3 uger.
Sådan gør du:
1.Tag kopi af Autorisation, (”Selvstændigt virke”), Eksamenspapirer fra universitetet og Pas.
2.Gå på din lokale politistation og få bekræftet kopierne, husk at medbringe originalerne. Dette er som regel gratis, men i nogle kommuner vil politiet ikke gøre det. Så må du på dit lokale domhus, hvor visse kommuner kræver at der bestilles tid, med kopier og originaler. De bekræfter kopiens ægthed formedens 100,- kr. pr dokument. (400,- kr. i alt)
3.Send de bekræftede kopier til Fylkeslegen i Oslo, postboks 8141, Dep., 0031 Oslo Norge, med følgebrev hvor du anmoder om fuld norsk autorisation.
Du skal altså ikke medsende specialist – papirer.
Adresser og nyttige telefonnumre:
Sogndal lufthavn:+47 576 72052
Lærdal taxi:+47 576 66700
Sogndal taxi:+47 576 71000
Nor-way bussserwww.nor-way.no
Du kan læse mere om kommunen på internet:
http://www.laerdal.kommune.no/ se i øvrigt links på hjemmesiden.
Små praktiske ting du skal huske i løbet af ugen:
1.Tjek udstyret til akut indsats og kvitter herfor i medicinrummet på op.
2. Gå ind i "kompetanceportelen" fra PC på sygehuset og lav de e-kurser, der kræves ihht akkreditering. Spørg Tom, der har styr på det, vi mangler og som akkrediteringen fordrer.
3.Udfyld kontrakt og rejseafregningsskema og aflever det, hvis det ikke er gjort hjemmefra.
4.Undersøge om der forventes undervisning fra dig i løbet af den tid du er her.
5.Læse kommunikationen os imellem - ligger elektronisk, pt som google docs. Og skrive referat af egen uge om fredagen.
6.Sørge for at vores lager med rent linned inkl. håndklæder, karklude og viskestykker er fyldt op – til 10 personer. Der kan hentes i kælderen på sygehuset, men henter vi meget ad gangen kan det være et problem, så fyld op, når du har brugt.
7.Aflevere vasketøj fra forrige ”vagt” også i kælderen.
8.Betale for rengøring. Rengøring finder sted og betales lørdag formiddag/fredag eftermiddag.
9.Betale 600 NOK til ”nødkassen” . Se kontonummer i kontaktbogen i boligen.
10.NB! Der er et relativt indviklet affaldssorterings system. Læs om det i huset. Hvis det ikke følges bliver skraldespandene ikke tømt : - (
11.God tur :-)